查看: 321253|回復: 586
收起左側

有意讓彩虹重生的玩家們!!團結我地既希望重燃彩虹之夢!!

[like]感謝您對彩虹冒險付出的一分支持![/like]

致各路過網遊官方/代理商:

《彩虹冒險》官方因未能與原廠達成協議而宣佈結束營運
我們玩家感到萬分無奈和可惜, 那心情很難講得透

者你們看到這篇帖子會是一種緣份
玩家心聲, 對遊戲的感嘆, 甚至是轉玩到一個理解不到文字的韓版, 這些討論均遍佈全版
從來沒有遊戲能夠令到玩家如此震撼, 如此具影響力
可想而之, 這是一個多好, 好多令人懷念和珍惜的遊戲

即使這可能是再渺茫也要說一句, 這亦是我們一眾彩虹冒險玩家的希望
我們誠意懇請你們考慮《彩虹冒險》
能成功接手代理它, 所有熱愛彩虹的玩家必定感激不盡!

樂古彩虹冒險全體版主致上

《彩虹冒險》眾生懷彩の影圖回憶活動
http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=3610075

《彩虹冒險》spgame.tw 結業週年記念帖
http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=3730069

本人 [彩虹ID:天飄雪]
在樂古討論區正式發起簽名活動!
      我睇左咁多彩虹朋友既帖,已經忍吾住喇.\/.
      吾理人地點講.話我沖動又好,傻既都好!
      為左彩虹!我決定發起此活動!

所有想彩虹,愛彩虹既人!希望你地支持
      本人會已於2008年10月30日將本論壇(此版)既連結send去所有香港`台灣既遊戲代理公司
      最重要既.我會向韓彩同時發出請願信"(當然會打番韓文)
      向佢地表明香港玩家既意願!
      當然吾止香港!我會將帖~貼落台灣討論區希望各台港朋友支持本活動!

所有參加朋友請留低自己以前系彩虹既ID名"同講少少支持既說話!
      同時都希望大家,向你地既彩虹朋友宣傳一下!!!!!!!!!
      我會不斷向各論壇發起"
希望大家支持!!!!!
希望版主支持!!!!!
希望台彩所有人支持!!!!!

真係好想玩返彩虹!!
http://www.youtube.com/watch?v=4RMkfGEVCk0&feature=related

fb群成員作品
http://www.youtube.com/watch?v=8rBDNQI90pc

下面系台彩fd 路旁小草 既作品
http://www4.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=3463846&extra=page%3D1

------------------------
請將此活動向外宣傳,以做到活動最大之成效!!!!多謝!!!
------------------------

+++++++++++++++++++++++++
+  簽名活動已達到500人" 加油><" +
+++++++++++++++++++++++++

!!!!!!!!!本活動重點問題!!!!!!!!!
吾該"呢個活動系俾支持既人系到簽名
吾支持"要評擊"要反對既人 我冇權系樂古阻止你
要打既你自己開貼打到夠
但系吾該你地吾好系我地支持版打擊我地(雖然影響吾大)
PS:我吾會理你地d評擊,只會做好本份搞好個活動

#27〝§雪●
#33 po951222

#64 123123
如果彩虹開番  我會聯同全班同學一齊call朋友個朋友個朋友個朋友個朋友個朋友個朋友個朋友個朋友個朋友個朋友個朋友個朋友個朋友.........................................一齊玩彩虹[] ...
61245733a 發表於 27-10-2008 18:25
我個名叫車仔KuEn
我當然非常掛住彩虹"當我聽到台彩要汁..我立即去台官到睇
結果真系汁左..當時我心情系灰同埋有小小想喊..
希望台彩能重燃返..我愛台彩 ...
KuEn權 發表於 18-10-2008 22:57
真係好想台彩重開呀..........
如果台彩重開,我一定會唔玩其他game,只係玩台彩呀......
111裝都好啦
aesopq64108 發表於 24-10-2008 18:49
ID:我是土男
彩虹,,我由3年級玩到呢家中一,,你唔好咁就走啦....
gm你快d重開隻online啦
我會極力支持
我係彩虹都買左唔小點!!!!
希望你快d開番隻game啦!!!!
冇左彩虹好悶呀!! ...
x小燁x 發表於 21-10-2008 20:51
永遠之持彩虹,,冇得玩彩虹之後我好無聊,,係咁搵online game玩,希望可以忘記,,
但係我發現係冇可能,,到而家,,幾個月,,都搵唔到1隻我可以長玩既online game,,
so我十分之持樓主既行動,,
台彩ac : DogJustin
dog_pat_pat123 發表於 27-10-2008 22:21
我都要支持^^
大家都要加油 支持呀!
111裝玩過都好啦
台彩真係我夢想^^
gordon225 發表於 22-10-2008 18:42
支持重開彩虹! 最好係港彩
即使係十萬分之一既機會
都希望呢一個希望會達成
如果由000裝開始都唔緊要
.. 雖然之前個ac有幾十m卡~
不過最重要既係遊戲既過程
彩虹隻game本身設計好好
又可以識到志同道合既fd子--
如果 ...
ζ×小海〃° 發表於 23-10-2008 18:55
估唔到我遲1日支持 已經有咁多人支持左 實在太感動
台彩id:*冰之島*
希望彩虹可以開返 支持樓主 支持重開台彩
燃起我們既夢想之火吧
laibb 發表於 19-10-2008 19:54
懷念彩虹~_~
懷念昔日跟好友的日子~_~
掃葉狂風 發表於 18-10-2008 22:51
我ID:♂不再等待♀
我好想彩虹開返羅…
加油唷"!! 奸巴爺@0@
FoREveR`笠 發表於 21-10-2008 20:59
台彩id:失魂
         另連同:樺仔仔
                   夢想粉碎
                    施冶
                              等足球愛好者
               強烈支持這活動
強者★瑟 發表於 20-10-2008 22:38
講真,如果台彩真係重開
我一定唔理有咩game,一定會重玩
希望可以重開啦
台彩真係好好玩呀.............
台彩重開台彩重開台彩重開台彩重開台彩重開
天次狼 發表於 25-10-2008 10:46
我..無奈×浩
十卜你地..
燃點彩虹!!!!
另外,,我美國個fd我同佢講左之後,,佢都要講d野..
佢話彩虹係佢第一隻game,,佢係美國聽到彩虹汁左既事實..
佢話佢想喊出黎...
so  十卜樓主!!!!
‵◆浩×° 發表於 24-10-2008 22:38
彩虹名~暑假暗殺人~暑假殺死人~你老忠~
彩虹入面好耐之前識你架啦~
                        希望鍾意彩虹既人既宏願成真啦~
                                彩虹我一直等陣你呀~
                                                     暑假暗殺人~
                                                                      絕筆
# 發表於 24-10-2008 15:55
當我8月23日左右的時候  想玩回台彩的時候  居然...得知一個壞消息......
就是台彩d人話汁緊.....估唔到......會汁.........這是我第一次玩的online  game.......
小4.....果時   666裝都好值錢...之後比人爆左ac.....
過左幾個月  又玩.....玩到7裝....之後又冇玩一陣   再玩  玩到8裝    之後又冇玩  再玩有大把裝,卡........大約小6果時/中一的時候吧.....
...現在中2.........最後一次玩的就在   2008年2月左右........
現在......無法再玩到......

台彩d fd...令我留下很多回憶.....仲有開心/不開心的影片......
.......這麼好玩的gAME這樣就汁.....很不值得呢........
之前在這  問人幫我開韓彩ac....沒人幫我.....很不開心....
我當然支持這次活動....希望台彩有一個复活的希望......
即使有很細小的機會.....我都會支持的.....
我睇左果個影片果時....眼睛含著眼淚......
不流出.........
太懷念.......同感動......

ID:pokeychoi
fung5071 發表於 24-10-2008 23:45
彩虹回來我們的身邊吧..我們需要你呀...你知道嗎!?
?ib_____DYl5X8ugs
滿爆的日子.....我很希望重現我們的眼前
jchuoe 發表於 26-10-2008 00:52
支持支持!!!一定支持呀!!!彩虹一定是最好的GAME!!!!!!!!好懷念彩虹呀!!!!!!!!!!!!!
faifai133 發表於 24-10-2008 11:43
本人AC係水之神abc
我入面冇咩卡,但係都好想再睇番彩虹o既出現
平時我都冇上樂古睇彩虹野用左呢個樂古咁耐我都喝係上過3次呢次第3次咁有緣份我都想出1分力黎幫下彩虹,因為呢個遊戲真係好好玩

彩虹再現  各下1路順 ...
我米係我lor 發表於 26-10-2008 20:32
我又簽下先,真係想玩返彩虹
玩咁多隻game..呢隻係最多翻兜!!!但5知點解!~!~
雖然我既裝5係勁過人,但都有一定既實力(我想=.=)
韓彩真係玩5實...又5明佢岩乜,好似玩咁單game咁,,,好鬼悶咁!!!
樓主..加油
彩虹名5記得 ...
小小的喇叭仔~ 發表於 27-10-2008 07:33
我要玩彩虹

唔該 彩虹重現吧
♂水蜜桃♀ 發表於 27-10-2008 18:04
當然支持彩虹重開
無一隻game好玩過彩虹 ^.^ 懷念
jazZ 發表於 25-10-2008 11:35
希望可以開返啦[[bao_29]]
彩虹係我第一隻玩的game
當中有很多感[[bao_29]] 情.........*.*
綠茶乂俊 發表於 27-10-2008 19:49
真係好想玩番T_T
我ID:路飛.第二檔
火霧戰士 發表於 26-10-2008 01:30
永遠之持彩虹,,冇得玩彩虹之後我好無聊,,係咁搵online game玩,希望可以忘記,,
但係我發現係冇可能,,到而家,,幾個月,,都搵唔到1隻我可以長玩既online game,,
so我十分之持樓主既行動,,
台彩ac : DogJusti ...
dog_pat_pat123 發表於 27-10-2008 22:21
我一定會全力十卜你嫁~~~~!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
天金仔 發表於 26-10-2008 14:52
彩虹帳號:小明〞
很支持這次活動,希望可以重開彩虹冒險>_<
小明〞敬上!
明爺〞 發表於 26-10-2008 09:31
我5支持你 我覺得對自己5住
  你要加油 默默支持你  我彩虹叫a131452
yuiok2006 發表於 26-10-2008 19:11
我唔理~我一定要支持彩虹,彩虹陪伴左我地咁多年,知唔知點解有D人話唔好玩丫?
係因為佢地仲未真正玩過彩虹,平時同fd傾下計,串下人,一齊打任/團/踢波乜都好..
最緊要ge係,彩虹係一個多元化ge game,但係.gm因為D點唔好賣,就汁左呢個game,會唔會同我地呢D咁忠實ge彩虹朋友有不公平?
依家,過去已經唔重要,就要重新由111裝開始,我都肯~只要可以一齊玩彩虹,我就覺得好開心.彩虹ac:夢想粉碎
kinson809 發表於 29-10-2008 19:09
簽名: andyyau2008
我係第一次黎呢個版講野
我由小四玩到中一
雖然呢隻game 冇乜可能再返生
但係呢度game起碼都陪左我幾年
我一定要支持!!!
cwgc112 發表於 31-10-2008 22:20
id:『圭一』
彩虹陪住我成長,我真係唔想佢汁,希望可以有機會再玩返台彩T^T
好感動.......T^T
圭一 發表於 20-12-2008 00:26
彩虹冒險係我人生第一個online,
AC:johnnylam199(唔知佢有無橙左我個ac)
雖然我無玩兩三年,
但係我都唔想佢汁左,
仲記得我小五,小六(5,6年前)果陣,
彩虹冒險先岩岩開,
果陣咩外掛牙,洗卡牙,咩都無,
果時有566風莊都 ...
卍神之女卍 發表於 28-12-2008 22:02
本人冇玩彩虹3年
但當我想重玩時得知台彩倒閉
我希望台彩重開
可以令我回想番3年前既回憶
ps玩左3年online game都係覺得台彩最好玩
tcw931114 發表於 19-10-2008 22:10
彩虹 ac=*古怪『風』
唉= =',傷心的我,玩左彩虹都4年啦= =',話曬都對左佢4年,唔多唔小都有d感情嫁= =',話汁就汁
,有無諗過我地e班可憐玩家的感受嫁- -,自從9月16日之後,我就無咩在玩e d線上game啦,可能話我
成長左,又可能我無左對game果分精神,唉..........如果佢開番,我都會玩番嫁= ='[[bao_50]] [[bao_50]] [[bao_50]] [[bao_50]] [[bao_50]]*古怪『風』 發表於 30-12-2008 00:15
我台彩名:魔蠍。殺
仲有個吾記得密既AC:卍趙烈雲卍
呢D AC我玩左好耐  一個玩左1年,一個3年
本身暑假之後想玩番   但系佢就汁左....唉
還我彩虹!!
傻旦`]峰 發表於 14-2-2009 09:32
5年前開始玩 後來因被爆ac停玩了一後時間
本來想過一排心情好d再玩 但係在外掛時期之後ser變得很lag
而且大多數人都用外掛沖上999頂s了= =
再多的技術也沒用
自己沖的話又難沖 要不停洗卡最小沖上888才能跟人正常決戰 太難了吧
如有代理商代理彩虹的話
希望吸取舊代理的教訓
台彩帳號:Xyrho-ex (帳號能有" - "號的証明很久之前開-v-現在開的都不能用" - "號了
onlinefree 發表於 14-3-2009 12:18
彩虹開番,我唔玩勁舞!!!!!!!!!!!!!
如果重開變番000裝都制- .-"
超越基拉仔A___A"  
彩虹id:☆汽水〃細♂
︴笨小細*° 發表於 19-10-2008 20:53
我勁耐冇玩了..不過我都支持..好想見到台彩重現
彩虹名:死神樹怪
好掛住我斑彩虹識既朋友...什至公會既朋友=]
°◆貴族×魔影 發表於 25-3-2009 19:48
我台彩Id(99lf2)
雖然我仲好廢
我被她感動了
ID(大金蛋)
而呢隻game係我第1隻單o既game
我永遠支技「台彩」!
tsangkakit 發表於 11-4-2009 09:01
I LOVE YOU 彩虹冒險 我好想你在出來
開心2008 發表於 21-4-2009 22:24
話晒玩左成2年,雖然當初因為台劇同埋讀書差唔多冇玩彩虹
(好似08年3月最後一次入><
by台彩:j32738
lun0828
天外.飛仙
j32738 發表於 13-5-2009 21:49
我不要台灣彩虹冒險的人道歉
我只是希望彩虹冒險可以開番
我們會用我地的一雙手打開牠
這是我們最後最後最後的願望
★快速電擊☆ 發表於 17-5-2009 21:02
唉..我從彩虹剛上市就玩了..
陪了我度過快六年的彩虹居然停止了...
真的!真的很懷念
雖然他不是第一個我玩的線上遊戲
但我卻覺得它是最特別的
現在台灣根本找不到這麼好玩的遊戲><
也懷唸以前的彩虹><
希望真 ...
cherry2360 發表於 19-5-2009 21:59
系我小3果陣已經玩緊彩虹.我而家都差吾多中3了!..
果陣系咁比人呃裝.試過放棄.
但系最終都系玩番!.而且愈玩愈勁
而且呢隻GAME又系我第1隻online game.所有感觸都幾多下`
就算玩韓彩已經玩吾到台彩果種同當時既味道啦`..
而家諗番起都覺得好可惜同有d想喊t_t!`..
系入面我識到朋友, 又識到異性朋友!..
又可以同人地交易wo!..我最enjoy既就系交易果種期待同興奮..
支持台彩開番!..就算比月費我都會比咖`
殤傷 發表於 30-5-2009 18:14

台彩帳號:o凸凹o
彩虹是我成長的回憶
我由其抵玩到汁粒
佢同佢過左好多年
好想佢返返我身邊
卍凸凹卍 發表於 31-5-2009 15:06
我愛彩虹冒險
只要重開
咩裝都唔要
GaAra 發表於 9-6-2009 14:51

重新台彩喇..系我第1隻玩既game!@超好玩
1993917 發表於 10-6-2009 19:05
彩虹帳號:籃球鞋,路旁小草
我見到有好多曾經陪我一起成長既玩家,
係到各因為想重開彩虹而去盡自己既力量,
我睇到你地既簽名,
我諗番起好多對依隻game既回憶,
小明"&基拉仔&獅頭寶刀&檬芝芝&大風吹&小翼&醉金沙&最後希望,等等....好多都不能盡錄:0)
星耀空鳴同希望9個會係我係彩虹人生中醉開心既公會日子,
我仲記得我地一起去打公會分,一起去打任,望住自己既公會慢慢變佐第1^0^
果種感覺就如大家所講,係其他GAME冇得比既,
因為果種感覺係我地各玩家一起相處而得出既感覺,
就好似大家係一家人咁,我相信有好多所謂既ONLILNE GAME就算話自己係咩用家庭既方式去玩,
我諗都果種感覺係完全唔同,大家都好清楚,
我希望透過依樣活動,同樂古,去話俾台彩聽我地係真心愛依隻GAME,唔係因為我地有好多裝係哂入面,
搞到大家蝕哂而先想佢開番,同埋我希望台彩你可以體諒玩家既心情,唔係因為你既金錢自私,而去CLOSE
佐彩虹,我敢講你咁樣做生意,一定玩家只會少之有少,因為你搵唔到好似我地依一批係真係用個心去細味依隻GAME既人,我地做得到E點,證明我地對彩虹既心冇變過,相對地係愈高,所以我地希望你可以重開彩虹俾各位玩家一起成長,一起開心!!!!!!!就算你係覺得依D只係細路仔GAME,但我可以話你知, 玩家入面,包括我,好多過都過18歲上,基拉仔仲要係"老鬼"(咪怪我直接)=],我地會一直支持彩虹,重開吧*V*
`♥鴨仔` 發表於 14-6-2009 12:28
大力支持台彩重現,各玩家的希望...就在台彩
台彩AC: 〝【龍】〞.
台彩的回憶,不能忘記!
帝龍神 發表於 14-6-2009 13:05
我台彩   AC  --大口仔--...
大家仲記得我嗎....

致 台灣代理公司及韓國總公司:
   雖然我今年廿幾歲, 對打機亦開始感到乏味...
台彩倒下咁內, 亦睇過好多好多既言論, 都覺得好無謂...白費心機及無聊
但今日無意中比我睇到D個留言, 我終於要站起來發言!

首先(1),     貴公司內部問題  本人非常理解各公司機制, 可能廠商未必能夠成功重開彩虹,
會可能涉及資金, 又因合約等問題而未能重開...D個係技術資源問題

其次(2),      各地玩家及顧客的意見 本人當年初次接觸這GAME時, 是17歲左右, 大約到21歲就倒下,
我自己係有唔開心, 但費事出聲...因為已成定局, 之後眼見原來好多好多  年青人留言,
內容大多也是 表達掛念 以及 不滿之情懷...   
我可以好肯定同大膽講一句...一千個香港玩家  有九百五十個都係好掛念這GAME...
D個可以證明大家係有感情...

及後(3)... 本人及大部份玩家的錯處 太多外掛令到白卡 及彩金泛濫, 金卡價值不斷上升, 追不上價值,
而令到韓國總公司給予台灣代理有壓力, 之後問題一直未能解決, 而令到台灣代理蒙上未能妥善管理之嫌...
以導致今日既倒下之結果...
在此, 我第一個站起來...  日後若發現有任何外掛之徒, 本人以及我的朋友立即發電郵致貴公司報上事情...
其實大家用外掛係有原因...係因為見到一個人用, 自己唔用會有蝕底既心態...
有誰!想每次打機前, 都要用大半日時間去掛機, 或洗卡, 去追上價值上升...
彩虹真正既玩法係 格鬥, 比拼, 合作過關, 之後大家所獲得既經驗值及彩金白卡, 拿來換取自己心中既裝備...
D個係一個開心既過程... 偏偏就遇上不法之徒, 不斷掛機, 洗卡, 令白卡數量通脹...自招今天惡果...

致各代理及敝廠商, 若真是因外掛問題, 本人...及大部份玩家是真心悔改  對不起, 我們錯了...
若非此問題, 有其他問題的話, 能否找出箇中矛盾, 尋求解決方法來面對問題...
也深明貴廠商是有意重開這產品, 我們玩家已發出誠實的意見, 請貴廠商再三考慮...

祝猿人在線業績更勝一籌, 業務蒸蒸日上...
                                                            大口仔字 16/6/2009

請樓主  及有心人..幫忙發出這段真心說話...
                                                                    大口未試過求人=.=    THXS
--大口仔-- 發表於 16-6-2009 18:46
我都想台彩再現!! 好懷念以前ge台彩..!!
MAN_ 發表於 17-6-2009 19:59

台彩帳號:火火火火火,裕~達,小雞達,
冇左-6喵果d比我串好悶-_-
希望台彩能夠重生xd
火仔xd 發表於 18-6-2009 17:10
好懷念,台彩係我好細個開始玩的game,當時為左玩e隻game真係可以唔訓教,希望佢可以重開
barkman 發表於 22-6-2009 19:54
台彩AC: ﹏微風細雨﹏ / 星-雲
咁岩今日先睇到個POST...好想講返D野...
彩虹E隻GAME係我第1隻玩既GAME...由小5開始玩...一直玩玩到中3...
雖然有一斷時間冇玩...轉左第2隻GAME...但係最後都係玩返彩虹....
自從台彩汁左後...試過好多隻GAME...但係都冇彩虹咁吸引...
彩虹俾左我好多回憶...同D FD一齊做任.PK真係好開心...
仲有彩虹同第2D GAME 最唔同既地方就係主要係講技術...就算你D裝唔算勁...
只要有技術就可以嬴到...嬴左既時候...會有一種好大既滿足感...會好想再挑戰更勁既對手...
雖然彩虹汁左咁耐...但係我一直都好想玩返....期待彩虹重開!
40231552 發表於 23-6-2009 15:05
我一定會支持你!!!!!!!!!!!!![[onion_10]]
彩虹重開啦!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!![[onion_08]]

大朋友的月亮 發表於 30-6-2009 19:42

本人台彩AC為大舊仔。最鍾意的遊戲當然就是彩虹冒險!!
希望各個遊戲商能夠代理彩虹冒險。(其實好多人玩呢個遊戲架!)

我從小三開始玩,這是我第一隻的Online Game!一聽到台彩無得再玩,就即刻玩韓國彩虹冒險,一定要玩番呢隻Game-彩虹冒險Survival Project

/\/\
                                                                \彩虹/
                                                                  \/
ⅹFB° 發表於 30-6-2009 23:20

我好似回過,不過回多次啦
台彩:希望虎仔
當初小4剛剛有電腦就玩彩虹架啦,玩到上去中3
當日卡拉板本未有外掛,666都算神裝架時候都開始玩
當時好開心,人地有7裝真係好似神一樣,我就666啦
最記得當時8裝係不可能的裝備,我第1個8裝,自己沖冇金架,8水盾紅s(唔記得係咩紅啦)
到外掛當道,買卡,成街999都係當見,我都冇放棄彩虹
做咩韓國咁忍心呢......
我玩得耐,不過裝唔勁,最起碼...我付出左6年架心血
台彩比左我好多回憶
開番我都會玩
比錢都要玩埋去
回憶係1種有錢都買唔到架野,我一定會珍惜
希望仔 發表於 1-7-2009 03:39

ID:crom20051001

彩虹我愛你
a402367808 發表於 1-7-2009 11:12

ID:◎小東邪◎
好懷念隻game @@
dicolps 發表於 2-7-2009 15:15

台彩名字:mokchunlap
我係勁想台彩復活!!!
mokchunlap 發表於 8-7-2009 10:05

彩虹AC:茫*魂影

自彩虹營業結束後,,開始尋找其他Online Games來寄託

Online Games轉完又轉  玩了10多隻Online Game

最懷念都係彩虹,,彩虹係不少玩家第一隻玩既online game

我亦不例外,,現在暑假了 別的Online g ...
迷失的靈魂 發表於 8-7-2009 18:11

台彩帳號:gogogi,gow294756,yoyo294756,dodo294756

我由5,6歲開始玩,我兒家都11歲喇,
我好希望有一間香港或台灣既遊戲代理公司
代理返彩虹!!!!>^
gogogi 發表於 9-7-2009 10:53

我一定支持你!!!!!!!!!我都好想再玩!!!!!!唔該你地可以比台彩重開la!!!好多人都好想玩台彩 唔該唔該唔該唔該唔該唔該唔該唔該唔該唔該!!!!!!!!!!!彩虹冒險id:♀天使.霖♀ ...
dennis188 發表於 9-7-2009 16:54

K〞獸耕
樂古ac都因彩虹而開
願台彩重生
K〞獸耕 發表於 9-7-2009 16:54

彩虹我要愛到你爆爆爆
a402367808 發表於 13-7-2009 09:04

大家有系中瀕玩 就可能會識我
小弟系
☆硬膠x俊★

由彩虹玩果果一日開始 我就一直相信彩虹一定會再次重現
熱戀左6年既game子 我吾會甘容易忘記
系彩虹入面 我識既甘多位兄弟 甘多位朋友 甘多位一直同我出生入死既戰 ...
殤鑀乂sIu俊 發表於 14-7-2009 16:53

自從彩虹冒險結束後,我的心,一直想重開,在彩虹的時候,我是玩得很快樂,可以說得上是玩得流連忘返的,在彩虹的日子,讓我認識很多要好的朋友,而且,在彩虹的裝.差不多儲藏所有屬性的9裝,然而,彩虹突然無聲無息的結束,我的心,心痛得不能形容,你們提議重開,我本人樂意支持的,祝你們能夠成功,使彩虹能夠重現這世上!    ^-^
                                           煩妹字

id:心煩(不記得符號)
落葉紛飛 發表於 17-7-2009 18:00

我也希望彩虹冒險快快回來-///-
好懷念昔日以久玩彩虹冒險點日子押
我第一個玩的線上遊戲就是彩虹冒險捏
彩虹冒險快快回來
怎麼可以說走就走
讓好多好多人ㄘㄟˋ心了
要是能回來的話
我就可以和妹妹一起玩
再告訴我的朋友
彩紅冒險是多麼好玩的阿
我想說

彩虹冒險
你是最棒的!!!
所以趕快回來好嗎??

chbcbd 發表於 18-7-2009 10:54

真係好想回復番之後玩台彩的日子,真係好開心,本人都玩左3年,都話哂有種情!
BY台彩ACKBOY001
ck10201114 發表於 20-7-2009 10:54

我宜家都有玩韓彩, 不過都唔同feel, 台彩好好多...
jjyu7ajj40 發表於 21-7-2009 08:56

我都好想!
雖然成日比人打死,自己技術又廢
但係我都好想玩番!
呢隻GAME真係好好玩 囧....
abced 發表於 23-7-2009 18:06
中學時絕大部分的回憶,亦是與彩虹冒險一起渡過,
不論是高興,還是失落,我都會玩彩虹冒險,與網上的戰友一起分享,
或是以戰鬥解放自己,釋放自己的心,
彩虹冒險伴我成長,如今卻只有我孤獨的身影,彩虹冒險卻已不在,
現在,我中學畢業了,仍然沒法忘記彩虹冒險的回憶,
是喜,是悲,是怒,
或甜,或酸,或苦,
我都不會忘記,
還記得當天第一次在網上與別人溝通,第一次失敗,第一次練習中文輸入法,.....
有許多第一次,都是發生在彩虹冒險,我沒法忘卻它們,
它們都是我的珍貴寶物,
在此,留下我對彩虹冒險的一點點感慨,
亦希望[它]能再次回到我們的身邊。

站起來吧,彩虹冒險!
tsang3636 發表於 28-8-2009 01:43

如果我既一句話能夠幫彩虹重新運作既話,,我極力支持...
以前我由小3玩到中二..雖然當中比人爆過ac/someone take in me
但我已經吾介意拉..Even though 我宜家要prepare HKCEE
但如果開番既話我會完左CE就玩番=[
當日聽到要汁果日就正正我想重玩果日..
到宜家都搵吾到一隻game系可以搵番我以前果種感覺..
唯有妳彩虹冒險先幫到我.><''
宜家我可以聽番彩虹冒險d音樂..都會有點感慨.(韓彩)
anyway..點都好...希望有人會接手呢隻GAME拉^^''  by KwaN淦
KwaN淦 發表於 29-8-2009 13:51

台彩,系我第1次玩既game
我第1次網戀都交左比佢
第1次識到朋友
或者甘講,,系目前為止,
嗯,由我開始玩台彩戈一刻,到依家

我都未搵到任何一隻GAME系好玩過佢
包括.跑

台彩名:魔蠍乂殺 ...
笨小鬼xP 發表於 7-9-2009 18:10

估唔到..咁耐仲有人會咁支持彩虹冒險..
其實彩虹冒險都算係一個傑作黎..
本身諗住部機整好就玩番
但係整好之後就話無得玩,
真係好可惜囉........
不過我仍然會支持彩虹冒險架!
enterhk33 發表於 10-9-2009 16:39

某某日,,腦海突然間出左好多彩虹冒險內既畫面
自果日起~ 我日日都諗住彩虹D野  好想玩番
直至到我上網搵有關彩虹冒險圖片懷念時,, 比我搵到依個post
咁我就順便係度支持下同埋講下自己感受…

彩虹冒險係我玩咁多game以後最好玩的一種online game
有各式各樣裝備 , 多個遊戲類別選擇 , 可以同玩家切磋 , 有買賣交易 等等
大人同細路都岩玩 ~~ 係我眼中彩虹冒險係一個百分百完美既game
而家有好多game 都係用3D技術,高清,搞到鬼死咁靚黎吸引人黎玩
靚係靚, 但係有姿勢冇實際呢!! 都唔好玩
彩虹冒險雖然係麻麻地靚  不過佢夠好玩,夠多選擇  唔想同玩家打鬥又可以做任務
現在既game 水準真係麻麻 ~ 大部份都及唔上彩虹好玩
仲有,, 彩虹唔似得其他game咁玩升lv,,  升lv類型既game好悶   
係彩虹黎講lv係冇乜用 ~ 玩家可以限制裝備等級,夠曬公平  唔洗下下都比高手打到攤攤腰
一個咁好既game ,,冇人代理就摺左 ~ 好失望...
如果而家彩虹仲味摺, 我諗我都仲係玩緊彩虹
彩虹復活既機會可能好渺茫... 不過,無論機會有多少我都會熱烈支持

by : 某個熱愛彩虹玩家
安吉angell 發表於 17-9-2009 15:25

自從彩虹冒險汁左笠之後我都冇玩過其他online game拉.
小學開始玩 玩到中三.感情一定有 吾知點解搵吾到其他game代替呢個地位
可能就系因為咁先咁多人希望台彩重開!
支持支持!! ...
塵契毫` 發表於 27-9-2009 02:41

◆我彩虹id係:heibb01 玩開風裝878◆
我都忍唔住要講d野支持下......我玩彩虹由細玩到大,佢可以話係我最好既朋友,我小1玩到小5,我呢加中1,足足玩左5年,我直到佢臨汁之前果一刻都on緊,同d朋友係到道別,我果時覺得就算冇得玩台彩,都有韓彩玩姐...但係,我玩左15日韓彩都冇就del左
我發覺雖然係同一個game 但係有d野始終都有分別
就係果種感覺,試諗諗,一個online game唔係完善的,就連台彩都一樣,有一種心態係我地呢d玩家都有責任

就好似有d場名係話 港人入 禁台 , 台人進 禁港 咁 令到大家都覺得唔想同對方玩
因似就會有人諗,如果我勁過哂d台/港人 , 咁我未可以入場屈佢地?!,跟住佢地就會諗到外掛呢樣野
然後有一個人用,其他人就會都用,咁d人未開始bug 卡啊洗卡啊屈升lv啊咁lo
咁d人自然會用埋勁裝 bug埋d高角高房出黎,令到ape冇生意'
一個冇經費既 game 好難維本
所以同樓上樓下d人講既都一樣

要清左d外掛,gm要努力d
咁雖然會令gm好辛苦
但係唔通你地冇聽過
一分奸暈,一分收獲咩?
所以如果想令彩虹重開,首先就要玩家同gm合作,清除外掛
玩家就要幫手告gm邊d人玩外掛
而gm就出力做野
咁樣我相信彩虹必會係不久既將來
再陪大家生活  補償番我地玩家係汁笠呢段期間既痛苦
表明立場,我係絕對支持彩虹重開
★我敢肯定,全陪人有1000個有最少900個,第一隻online都係彩虹冒險online!!★

★★★★★★★★★★★★
                     /\/\/\/\
                 \ 彩  /\  冒 /
                  \/  \/
                                           /\/\/\/\
                 \ 虹  /\  險 /
                  \/  \/
                                         ★★★★★★★★★★★★                    
heibb01 發表於 15-8-2009 12:43

我超想玩返...台灣都好..香港都好..我玩唔到kr既彩虹..
wkfwong 發表於 3-10-2009 15:32

台彩ID: 逝 。斬
連名都吾記得了..
值得支持既技術GAME
耍膠你 發表於 3-10-2009 18:37
各位朋友你們好!本人也是非常熱愛彩虹的玩家之一!
為希望將來能繼各位玩家的希望(加上自己也想玩番彩虹),所以本人特意選修了「資訊」一科
本人現已中四了,因熱愛彩虹到言不形容的地步,所以希望將來能創一隻跟彩虹相似的online game
尋回往日的快樂,所以!現在正下苦讀書,希望能學寫程式,寫番彩虹出黎...
看到大家都跟自己一樣的傷心難過...自己感覺到不再寂寞,感覺到不是一個的努力,不再是乘下我一個了!
依我估計,需等7-8年的時間才能輕見起色,因創作online game是不容易的,需要很多資源,首先要懂寫程式
然後要有足夠的資金購買伺服器,其次就是需找人設計(畫場,畫角色,畫帶給我們無限回憶的1-9級各種裝備與武器等),最後更需要向政府考牌買版權才可正式重新彩虹生涯...需有這麼多的困難...但我...不可放棄的!我一家會努力下去!重寫彩虹!
〞赤。小洪 發表於 14-11-2009 13:09

更多玩家之期望, 難以逐一貼出 ...
回復

做得好!!
我彩虹ID:‵°血ξ﹢
大家快d支持!!
彩虹是最好的[[bao_29]]
回復 支持 反對

好感動,我一定會支持你 嗚嗚......

可不可以玩彩虹就要看你la

彩虹id:火弓無敵

請大家都支持下啦

問題係::你識打韓文咩???

[[bao_29]]

重新點燃彩虹

回復 支持 反對

樓主夢想真宏大!!!!

我台彩名叫藍寶人

回復 支持 反對

台彩名字:↑極速快感↓
極力支持台彩重開._.
回復 支持 反對

頭像被屏蔽
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
回復 支持 反對

雖然重開機會勁細,但我都簽名支持,樓主,我地支持你抵抗到底
台彩ac:s19810220000
回復 支持 反對

haha
血同雪都浮番上水面
我彩虹ac:   MK〞
加油唷*!
回復 支持 反對

我彩虹ID:tsuitsui831.我十分同意.但係都冇人X左彩虹
回復 支持 反對

台彩帳號:kit06
好懷念玩彩虹既時光 [[yoyo_028]]
無論可能性係幾渺茫,都好希望台彩能夠重生

回復 支持 反對